BLOG+

Koncept sieci gastronomicznej Tukan Salad Bar

2021-10-10

Darek Gocławski

Grab'n'go oraz healthy food to dwa dynamicznie rozwijającej się segmenty rynku gastronomicznego. Bardzo popularna i obecna w kilkunastu lokalizacjach sieć Tukan Salad Bar została przez nas kompletnie zrewitalizowana.

 

Inspiracje

Inspiracje zaczerpnęliśmy z podobnych punktów skupionych wokół Kapitolu w Waszyngtonie, USA. Zaakceptowaliśmy świeżość, krótką drogę z „pola do stołu” i ekologię wstawiając regały z rosnącymi ziołami. Podkreśliliśmy sezonowość oferty montując neony i tablice pisane kredą (te ostatnie są de facto ekranami ze specjalnie wymyślonymi tłami i czcionkami świetnie udającymi pisanie kredą).

Codzienną zmienność menu zaakceptowaliśmy tablicami kredowymi, które są wyświetlane na ekranach LCD. Całość łudząco przypomina ręczne pisanie dzięki dedykowanej czcionce.

 

Centralny system zarządzania

Centralny system zarządzania treścią na tablicach pozwala w jednej chwili zmieniać menu, ceny, oferty promocyjne w całej sieci punktów Tukan Salad Bar.

 

Wzrost obrotów

Znaczny wpływ na wzrost obrotów ma rozbudowana oferta Grab'n'go. Dzięki dobrze oświetlonym gablotom i witrynom chłodniczym z kanapkami, zupami i musami, znacząco wzrosły obroty tej części asortymentu.

Przy okazji tworzenia konceptu sieci położyliśmy nacisk na promocję dobrych nawyków żywieniowych i zachowań proekologicznych. Mieliśmy też pomysły podnoszące obroty firmy w zakresie obsługi imprez okolicznościowych, kateringów i tego typu oferty, wykorzystując obecność w wielu strategicznych lokalizacjach Warszawy.

 

Wyróżnienia

Koncept wygrał szereg wyróżnień i nagród za najlepszy koncept, najlepszą sieć a całość pozostaje ponadczasowo atrakcyjna i skuteczna.